Extra steun voor Genkse Chillambas

Dankzij Rotaryclub Genk-Noord kreeg Integra 5.000 euro ter beschikking om het project ‘Chillambas Make the Difference’ te implementeren in het Overkophuis van Genk. Dat deden ze om het levenswerk van Dr. Rita Verrando levendig te houden. In mei zijn de Chillambas van Overkop Genk samen met Integra vertrokken op vormingsweekend over verslaving.

Datum: 11 juli 2023

Preventiewerker Jeroen Aerts en mobiele hulpverlener bij GGZ-netwerk kinderen en jongeren Ligant Vicky Terteka leerden de Chillambas hoe ze jongeren met een verslavingsproblematiek of jongeren die uit een gezin komen waar verslaving een probleem vormt, kunnen bijstaan. De Chillambas is een groep jongeren die zich inzet in het Overkophuis van Genk om andere jongeren na de schooluren een fijne namiddag te bezorgen. “Het is de bedoeling dat we nieuwe preventieconcepten ontwikkelen die de samenwerking tussen verslavingszorg en jeugdzorg kunnen optimaliseren”, vertelt Jeroen Aerts, “Het overkophuis van Genk deelt die spirit van het verhaal”. 

Integra en Chillambas op vormingsweekend 

Eind mei trokken Vicky en Jeroen samen met de Chillambas en hun Overkop-begeleiders Tessa Debaeke en Samir Ahmidouche naar de Ardennen om hun via toffe activiteiten en opdrachten meer bij te leren over verslavingsproblematiek. “Het was een trainingsweekend met de focus op verslaving, gebruik en de impact op kinderen die opgroeien in een verslavingsgezin”, vertelt Vicky Terteka, “We leerden de jongeren wat de signalen van een verslaving zijn en hoe ze met jongeren die hiermee te maken krijgen, moeten omgaan.” 

Byonde, Em en Femke zijn drie van de elf jongeren die mee op weekend gingen. “We leerden veel over verschillende drugs en wat de risico’s ervan kunnen zijn. Met behulp van de verslavingspiramide kwamen we te weten hoe een verslaving tot stand kan komen en welke de beschermende factoren zijn. Wij, de Chillambas, zijn een van die beschermende factoren. Dat besef ik heel goed”, vertelt Byonde. Ook Em ziet het belang van de Chillambas in Genk: “Als iemand sukkelt met een verslaving, is het heel belangrijk dat je een sociaal vangnet hebt waar je terecht kan met je verhaal. Daarom dat wij ook een vertrouwensband willen creëren met alle jongeren die hier langskomen. Wij willen voor hen een tweede thuis zijn.” 

Er zal ook een terugkommoment plaatsvinden tussen Integra en Overkop. “We willen dit project niet afsluiten, maar opvolgen. Het is belangrijk om dit thema levend te houden onder de mensen. En we moeten aandacht blijven hebben voor jongeren die in een moeilijke thuissituatie leven”, benadrukt preventiewerker Jeroen Aerts.

Rotaryclub Genk-Noord schenkt €5.000 euro ter ere van Dr. Rita Verrando 

Wat ze op het weekend nog niet wisten, was dat Integra het geld dat ze van de Rotaryclub Genk-Noord gekregen hadden, in de Chillambas wouden steken. “Dat betekende dat ons weekendje naar de Ardennen gesponsord werd! Daarnaast hebben we gebrainstormd over hoe we het geld verder nog zouden kunnen gebruiken en we besloten om het geld te besteden aan materialen, spellen en methodieken over verslaving. Deze verzamelen we allemaal in een veerkrachtkast.”, vertelt psycholoog aan het Overkophuis Tessa Debaeke. “We zijn super enthousiast en fier op het resultaat. Dit is iets waar we jarenlang plezier aan kunnen beleven.”

Ge moet de mensen graag zien

Achter de sponsoring van Rotaryclub Genk-Noord zit een speciale reden: Dr. Rita Verrando. Een jaar geleden overleed Dr. Verrando na een lang ziekteproces. "De persoon waarom we hier zijn, is Rita", vertellen Marida Nijs en Marie Louise Van Herk, duovoorzitters van Rotaryclub Genk-Noord. Dr. Rita Verrando was niet alleen een gewaardeerde huisarts in Genk, maar ook medisch directeur en verslavingsarts bij het CAD en MSOC, en lid van Rotaryclub Genk-Noord. "We zijn enorm blij dat Integra dit project gekozen heeft om het geld aan te spenderen. We zijn er zeker van dat Rita het met open armen zou omhelzen. Ze zou enorm trots zijn geweest op de Chillambas, en zo ook wij. Rita overleed in het jaar dat Rotaryclub Genk-Noord 50 jaar werd. Het geld voor het oorspronkelijk feestmoment, hebben we gebruikt om Rita’s levenswerk te koesteren. Het is prachtig om te zien hoe de jongeren hier zich willen inzetten voor andere jongeren.”

Nina Pieri