Vormingen

Studiedag
Online vorming
Vormingsdag
Opleiding
Suïcidepreventie

2-daagse vorming suïcidepreventie voor volwassenenbegeleiders

Suïcide vormt in België een ernstig geestelijk gezondheidsprobleem. Deskundigheidsbevordering bij hulpverleners is één van de meest efficiënte preventiestrategieën. Daarom biedt de suïcidepreventiewerking van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg een 2-daagse vorming aan voor hulpverleners uit de volwassenenhulpverlening. In deze vorming wordt stil gestaan bij de problematiek en worden handvatten aangereikt om met suïcidale personen om te gaan.

Lees meer

Suïcidepreventie

3-daagse vorming suïcidepreventie voor jongerenbegeleiders

Jongeren zijn een belangrijke doelgroep op vlak van suïcidepreventie. Het is dan ook van groot belang dat professionelen die met jongeren werken adequaat reageren op (signalen van) suïcidaal gedrag. Daarom richten wij ons op alle jongerenbegeleiders in onze driedaagse vorming suïcidepreventie.

Lees meer

Middelengebruik

KOAP kinderen van ouders met een afhankelijkheidspro-blematiek

Naar schatting krijgt 1 op 10 kinderen te maken met een ouder die verslaafd is aan alcohol of een andere (illegale) drug. Vaak ontwikkelen 1 op de 3 van deze jongeren een schuldgevoel, een minderwaardigheidsgevoel en een eigen afhankelijkheidsproblematiek. Het taboe hier rond is groot, waardoor dergelijke problemen vaak niet besproken en behandeld worden. De KOAP vorming geeft antwoord op vragen als: Wat kenmerkt hun situatie? Wat kan jij betekenen? Wat zijn dingen die de veerkracht versterken? Wat kan je doen of niet doen? Welk hulpverlenings- en preventie aanbod bestaat er?

Lees meer

Middelengebruik

Basisvorming Middelengebruik

In deze vorming worden enkele basiskaders met betrekking tot middelengebruik en verslaving besproken. Wat zijn beschermende factoren? Wat zijn risicofactoren van gebruik? Hoe ontstaat een verslaving? …  Daarnaast worden enkele opvallende cijfers erbij genomen en staan we kort stil bij de meest frequent gebruikte producten. Tot slot overlopen we mogelijke signalen van gebruik. Deze vorming kan een opstap zijn naar een verdere verdieping rond aangehaalde onderwerpen.  

Lees meer

Middelengebruik

Kennismaking met motiverende gespreksvoering

Het is niet gemakkelijk om gepast te reageren op gedrag van gebruikende cliënten. Vaak vind je dat het gedrag ongehoord is en wil je dat het stopt. Op andere momenten maak je je zorgen om de situatie van de jongere en wil je hem/haar vooral helpen. Hoe je best reageert en welke houding je aanneemt is niet altijd even duidelijk. In deze vorming bieden wij een aantal kaders aan die begeleiders kunnen steunen bij het zoeken naar evenwicht tussen begrenzen en zorgen. Wanneer intervenieer je? Wat is het verschil tussen grenzen stellen en begeleiden? Wie neemt welke taak op zich? Hoe doe je dit op een goede manier? Je krijgt zicht op verschillende modellen met hun eigen specifieke kenmerken en de positie die jezelf inneemt.

Lees meer