Feest veilig de zomer door

Organiseer jij deze zomer een feest, fuif of evenement? Als organisator is het van groot belang om ervoor te zorgen dat jouw feest niet alleen een knalfeest wordt, maar ook een veilige en verantwoorde ervaring voor alle bezoekers. Gelukkig zijn er preventiemethodieken die je kunnen helpen om een veilige sfeer te creëren en de risico's te minimaliseren.

Datum: 21 juni 2023

De folder ‘Veilig Feesten: tips voor organisatoren’ bundelt heel wat richtlijnen en tips om risico’s die gepaard gaan met het uitgaan te verminderen. Door het opstellen van een degelijk veiligheidsplan, het voorzien van EHBO-posten en het verstrekken van duidelijke informatie over drugs en alcohol help je een feestklimaat te creëren dat zorg draagt voor de veiligheid en gezondheid van bezoekers.

Voor een meer beleidsmatige aanpak kan je beroep doen op enkele bestaande uitgaansconcepten van de VAD: 

  • Quality Nights en Quality Bars: Wil je als organisator laten zien dat je zorg draagt voor de veiligheid en het welzijn van je bezoekers? Dan zijn de initiatieven "Quality Nights" en "Quality Bars" perfect voor jou. Door het opleiden van barpersoneel, het verspreiden van informatie over risicobeperkende tips, het aanbieden van gratis water of oordoppen en het voorzien van veilig vervoer toon je aan dat jouw uitgaansgelegenheid een veilige omgeving biedt waar feestgangers zonder zorgen kunnen genieten van een geweldige zomeravond.
  • Feest Wijzer: met Feest Wijzer geven fuiven en kleine festivals aan dat ze zich inzetten om een positief feestklimaat te creëren. Ze bieden hun bezoekers daarvoor bepaalde services aan. Die moeten op de locatie bekendgemaakt worden via de Feest Wijzer sterpictogrammen. Deze worden aangeboden in de vorm van infobordjes of stickers. Bestel de infobordjes en/of stickers, affiches, condooms en oordopjes via het bestelformulier.
  • ATTENT: met ATTENT laat het jeugdhuis zien dat het zorg draagt voor zijn bezoekers. Door in te zetten op een aantal Attenties toont men dat ze het belangrijk vinden dat hun bezoekers zich goed voelen en zetten ze stappen om hun bezoekers te ondersteunen om op een verantwoordelijke manier uit te gaan. 

Als organisator is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat jouw zomerevenement een veilige en verantwoorde ervaring wordt voor alle bezoekers. Door gebruik te maken van de preventiemethodieken kun je bijdragen aan het creëren van een positieve en veilige uitgaansomgeving. Maak deze zomer van jouw feest, fuif of evenement een onvergetelijke ervaring waar veiligheid en plezier hand in hand gaan!